De werkers

 

Christopher en Trudy Kipterit

Trudy Kipterit is geboren en opgegroeid in Zeeland en als Nederlandse vrouw getrouwd met Chris. Christopher is geboren en opgegroeid in Oeganda en is na zijn studie International Business and Management en International Human Resource Management gaan werken in het parlement van Oeganda, waar hij de Pokot gemeenschap vertegenwoordigt. Vanuit zijn functie komt hij onder andere op voor de rechten van deze bevolkingsgroep. Door middel van lobbyen voor projecten wordt de Pokot steeds meer ontwikkeld, waardoor de lokale mensen steeds meer mogelijkheden hebben onafhankelijker te worden. Na hun huwelijk hebben ze besloten om hun hart te volgen en naar Oeganda te verhuizen. Vanuit hun diepgewortelde christelijk geloof zijn zij geraakt door de pijnlijke realiteit van de slachtoffers van uitbuiting in Oeganda en zijn ervan overtuigd dat dit niet het leven is dat God bedoeld heeft voor de mensen van deze wereld. De basis voor de keuze van Chris en Trudy om zich in te gaan zetten tegen mensen handel is het begrip dat God iedereen de kans geeft om mensen te dienen. Christopher en Trudy weten zich gesteund door wat Jezus in de Bijbel zegt over het omkijken naar je naaste: ‘Ik verzeker je, als je goed doet aan een van de minste van mijn broeders en zusters, doe je het voor Mij (Mattheus 25:40). 

Ik verzeker je, als je goed doet aan een van de minste van mijn broeders en zusters, doe je het voor Mij (Mattheus 25:40)

 

Christopher en Trudy Kipterit hebben tijdens hun leven in Oeganda en hun werk in Nederland gezien dat mensenhandel iets is van alle tijden. Al op school leren de geschiedenislessen over de slavenhandel vanuit het zuiden naar het noorden. En de slavernij is nog niet gestopt. Onderbetaalde banen, (seksuele) uitbuiting, gedwongen arbeid, het is de realiteit. Het is moderne slavernij.

Ook Oeganda is een land waar meisjes en jonge vrouwen worden gelokt met valse beloften. De in Oeganda geboren Christopher weet dat de armoede in zijn land nog steeds niet is uitgeroeid. Hij weet wat de mensen hulpeloos maakt, waardoor zij makkelijk vallen in allerlei vormen van uitbuiting.

Schokkerende feiten

Door zich meer en meer te verdiepen in het onderwerp ontdekten Christopher en Trudy dat het geschatte aantal slaven wereldwijd vandaag 20 tot 30 miljoen is. ‘Dit verbijsterde ons en we werden ons bewust van de keiharde ‘weetjes’ die we eerder nog niet wisten: het grote aantal jonge mensen dat elk jaar gedwongen wordt tot arbeid of terecht komt in de commerciële sekshandel, het feit dat de gemiddelde leeftijd in de gedwongen prostitutie al begint bij 11 jaar.’ Mensenhandel heeft extreme psychologische gevolgen voor de slachtoffers; zelfmoordpogingen, PTSS en een algeheel gevoel van hopeloosheid dragen zij vaak met zich mee. Slachtoffers hebben zelden de kans zich te ontwikkelen, omdat ze compleet afhankelijk zijn van anderen.

 Familie Kipterit